Prijsvoorbeelden van identieke artikelen

Hieronder zie je een aantal voorbeelden hoe een marketplace als Amazon funktioneert. Het is zeer transparant in de prijsstelling van unieke artikelen. Deze grootmacht realiseerde vorig jaar 135 miljard dollar omzet, is in Europa in meerdere landen actief en heeft in Duitsland 16 miljoen Prime klanten en maakt er meer dan 13 miljard omzet. De service is perfect en als je naar Amazon.de gaat en het systeem herkent dat je een Nederlands IP adres hebt dan kan je al omschakelen naar de NL versie. Op deze pagina zie je van vijf merken verschillende producten die per uniek product in een brede prijsrange worden aangeboden. Bij de producten vind je ook links die je naar de actuele prijsstelling leiden.

Marketplaces zijn een niet meer weg te denken factor in het distributielandschap, weten alles van hun consument en weten ook zeer veel van de verkopende partijen. Nieuwe concepten ontstaan in snel tempo. Amazon heeft al plannen voor een volautomatische modefabriek. Het concern voert al 10 eigen modemerken. Ook Zalando voert al 18 eigen modemerken, doel is daarmee 20% van de concernomzet te maken, toch zo'n slordige 800 miljoen. 

Amazon is de absolute bezoekerskoning in Duitsland en werd in het 1e kwartaal van 2018 1.5 miljard maal bezocht, eBay tikte 700 miljoen bezoeken aan, Otto 85 miljoen en Zalando 41 miljoen. AliExpress werd in dit eerste kwartaal ook al 31 miljoen maal bezocht. Bij elkaar ruim 2 miljard bezoeken in 1 kwartaal, en dat alleen in Duitsland. Of je als bedrijf wel of niet via marketplaces wilt verkopen is vaak geen eigen keuze meer, ook andere verkopers kunnen je producten daar aanbieden. Een ding is zeker, de consument omarmt het brede aanbod, de goede service en de enorme transparantie van deze mastodonten.

Producent, merk en retailer mogen geen prijsafspraken met elkaar maken. Dit soort zaken zoals je hieronder ziet kan je als merk dan ook bijna niet meer tegengaan. Wel kan je pro actief omgaan met het verschijningsbeeld van je producten. Als producent en merk wil je in de customer journey de merkbeleving zo veel mogelijk beheersen. En dat is voor veel bedrijven een forse kluif.

Het is een spagaat, via wholesale aan de marketplaces verkopen betekent dat je de controle op de consumentenprijs verliest. Er niet aanwezig zijn betekent gemiste omzet. Er aanwezig te zijn via andere verkopers betekent dat je de volledige controle verliest over verschijningsvorm en prijs. Partnerprogramma’s bieden de mogelijkheid dat je meer invloed kunt uitoefenen op de getoonde fotografie, de logo's en verdere artikelinformatie. Dit concept zelf aanpakken voor 1 marketplace is nog wel te doen, als je echter naar meerdere marketplaces wilt in verschillende Europese landen is het minder eenvoudig en vraagt veel van mens en organisatie. 

Via marketplacedistributie creëer je een brede zichtbaarheid voor je merk, door de enorme bezoekersaantallen kan veel omzet worden gemaakt en als je het professioneel aanpakt ook geld worden verdiend. Hoe dat precies in z’n werk gaat vertellen we je graag!

Hierboven zie je de Samsonite koffer Neopulse 75 cm in het zwart. De prijs op de Samsonite webshop is € 259.- (ondertussen een tientje duurder geworden). Goede productinfo, uitgebreide kenmerken en een korte video. Professioneel zoals van een wereldmerk mag worden verwacht.

Op de printscreen hieronder zie je dat er 23 partijen zijn die de identieke koffer op Amazon in Duitsland aanbieden. Amazon wint de zoekopdracht met de zogenaamde 'Buy Box' met z'n prijs van € 168.- De laagste prijs van € 67.89 wint de 'Buy Box' niet. Dit was het aanbod in Q2 dit jaar. Ondertussen lijkt Samsonite haar resellers te hebben aangepakt. Kijk maar eens naar de huidige situatie van de live prijzen.

De live prijzen tonen nu nog maar een beperkt aantal aanbieders. Verder hanteert Amazon het zogenaamde dynamic pricing concept. Het concern past dagelijks volledig geautomatiseerd 2.5 miljoen prijzen aan.

Amazon biedt ook een App waarmee je in de winkel de barcode van het artikel kunt scannen. Een gewetensvraag, als je nu bij de retailer in de winkel staat en de adviesprijs van deze koffer is daar € 259,- en de Amazon app op je smartphone toont je een prijs die bijna € 100.- lager ligt, ben je dan trouw aan je eigen portemonnee of aan de retailer...........
De video hieronder laat zien hoe eenvoudig dat werkt.

Marketplace, vriend of vijand?

Als je via wholesale aan Amazon - of Zalando - verkoopt verlies je de 'prijshoogheid'. Dat is in de stenen retail niet anders. Internet maakt het alleen uiterst transparant. Vergeet ook niet dat de prijszoekmachines deze prijzen overnemen. Het voorbeeld hieronder van Floris van Bommel laat niets aan onduidelijkheid te wensen over.

Voor de consument is het allemaal zeer uitnodigend.  Hier zie je het Floris van Bommel aanbod op Amazon.de en hier op Amazon in Frankrijk. In Duitsland staan ruim 250 artikelen live, en iets meer dan 100 in Frankrijk en Engeland, die vind je hier.

Wat Floris van Bommel kan dat kan Levis ook. De Levis in jouw kleur en jouw maat wordt soms wel door meer dan 40 aanbieders op Amazon aangeboden. Ga je voor de scherpste prijs of de beste service?

Prijsverschillen in een verhouding van 1:2 en 1:3. Hieronder zie je dat Base de goedkoopste aanbieder van de jeans is met zes tientjes, de betrouwbaarheid van de verkoper is 92%. Wil je 100% betrouwbaarheid, betaal dan 6 euro meer bij Europe Sellers Kings. Dit bedrijf scoort de maximale service en heeft meer dan 9.000 beoordelingen, dat zit wel safe. Dat de duurste van € 104.99 niet altijd de betrouwbaarste is zie je aan het percentage van 72%. Jeansandshoes gaat niet veel jeans verkopen via het Amazon kanaal. Hier zie je een Levis voorbeeld van een artikel in 1 kleur en 1 maat op Amazon. Onderaan in het midden vind je nog een aantal pagina's van dezelfde kleur/maat.

Google Shopping is nog niet zo ver als Amazon, daar moet nog stevig worden doorgeklikt voor de vergelijking van hetzelfde artikel. Maar dat vindt Google prima, per klik wordt geld verdiend.

Het spelletje wordt in alle categorieën gespeeld. Als je de Bosch grasmaaier hieronder via Amazon.de koopt bespaar je honderden euro's ten opzichte van de duurste aanbieders. Voor dat verschil koop je dan de Levis jeans, een paar Florissen, of je gaat er lekker van eten!

Mode, sport, schoenen, hardware, food en straks ook diensten. Het wordt allemaal via het internet verkocht en Amazon is hard op weg de markt te domineren. In ons land zal het concern een omzet gaan maken rond de 2 miljard en als dat niet door Nederlandse bedrijven via dat kanaal wordt verkocht dan vloeit die omzet simpelweg naar het buitenland. 

Voor mode lijkt het allemaal nog wel mee te vallen. Maar ja, dat werd 10 jaar geleden ook al gezegd, schoenen kan je niet via internet verkopen, die moet je in de winkel voelen en passen. Dat weten we ondertussen, 1 op de 4 paar wordt via het net verkocht. Nog even een afsluiter, als dit je webshop is en dit je optreden op Amazon - waar de helft van de Duitsers twee keer in de week komt - dan geeft dat aan dat er ruimte voor verbetering is. Het lijkt wenselijk dat kanaalverbindende digitalisering een hoge prioriteit op de agenda in de directiekamers mag hebben.

Marketplaces......vriend of vijand?